آیا میدانستید چاقی مفرط یک بیماری کشنده است؟ وزن بالا به خودی خود کشنده نیست اما افرادی که از چاقی مفرط رنج میبرند بیشتر به بیماری فشارخون بالا و دیابت مبتلا میشوند، در نتیجه میتوان چاقی را در دستهبندی بیماریهای کشنده قرار داد. از گذشته تا امروز با پیشرفت تکنولوژی روشهای غلبه بر چاقی تغییرات فراوانی کردهاند. رژیم غذایی، ورزش مداوم و دیگر روشها نیاز به اراده قوی، تلاش و پشتکار فراوان دارد. این مسئله باعث شده که بسیاری از افراد به دنبال روشهای سادهتری باشند. جراحی اسلیو معده یک روش غیرتهاجمی و بدون بازگشت وزن است، به شرطی که مراقبتهای بعد از عمل به خوبی رعایت شوند. ما در این مقاله سعی داریم شما را با تمام جزئیات مربوط به این عمل جراحی آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
جراحی باز اسلیو معده چگونه انجام میشود؟
اسلیو معده یک راه کاهش وزن بدن به روش جراحی است. این جراحی در افرادی که درگیر چاقی مفرط و اضافه وزن بالا (BMI بالای 40) هستند، انجام میگیرد. نام کامل این عمل جراحی گاسترکتومی اسلیو لاپاراسکوپی است. با عمل اسلیو تقریباً ۸۰ درصد از معده برداشته میشود و تنها یک قسمت لوله مانند (همشکل و هماندازه یک موز) باقی میماند.
مدت زمان انجام جراحی اسلیو معده حدود یک ساعت است. جراح چند برش کوچک در شکم بیمار ایجاد کرده و لاپاراسکوپ (laparoscope)را از یکی از این برشها وارد میکند. لاپاراسکوپ وسیلهای با دوربین بسیار کوچک است که تصاویر را به طور زنده به مانیتور جراح ارسال میکند. سپس پزشک سایر لوازم پزشکی را از طریق برشهای دیگر وارد بدن بیمار کرده و حدود سه چهارم معده را خارج میکند. در نهایت بخش جراحی شده را به بقیه معده بخیه (منگنه) میزنند تا لوله باریک (موز مانند) تشکیل شود.
پس از این جراحی به علت کوچک شدن معده، فرد اشتهای کمی پیدا میکند و این مسئله راحتترین روش ممکن برای کاهش وزن است. همچنین به دلیل برداشته شدن بخش بزرگی از معده هورمونهای گوارشی تولید شده تغییر میکنند و این امر به کاهش وزن سرعت میبخشد. این تغییرات هورمونی موجب بهبود بیماریهای ناشی از چاقی مانند بیماریهای قلبی، دیابت و فشارخون بالا میشود.
مراقبتهای بعد از جراحی اسلیو معده چیست؟
اگر دوست دارید پس از جراحی به نتیجه مطلوب برسید حتماً مراقبتهای ویژه زیر را به خوبی انجام دهید:
- نوشیدن مایعات فراوان در روز اول بعد از عمل
- مصرف پروتئین چرخ شده و غذاهای پوره شده به مدت 4 هفته پس از ترخیص
- مصرف غذاهای جامد و نرم پس از یک ماه
- جویدن کامل غذا قبل از بلعیدن آن
- عدم مصرف مایعات در حین غذا
- نوشیدن مایعات نیم ساعت پس از اتمام وعده غذا
- پرهیز از مصرف نوشابههای پرکالری و میانوعدههای سنگین
- مصرف مواد معدنی و مکملهای ویتامین به صورت روزانه
بیمار میتواند پس از گذشت دو تا سه ماه به برنامه غذایی معمولی خود برگردد. با رعایت تمام نکات فوق میتوان گفت جراحی اسلیو معده یک روش دائمی کاهش وزن است.
عوارض احتمالی جراحی باز اسلیو معده چیست؟
عوارض احتمالی این عمل جراحی به دو دسته عوارض کوتاهمدت و بلندمدت تقسیم میشود. از عوارض کوتاهمدت آن میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
- حالت تهوع، استفراغ و گیجی (از عوارض معمولی داروی بیهوشی)
- ایجاد لختههای خونی و افزایش احتمال آمبولی ریوی
- عفونت در محل برشهای جراحی
- خونریزی غیرطبیعی معده
- نشت غذا از محل منگنهها
از عوارض بلندمدت این عمل جراحی نیز میتوان موارد ذیل را نام برد
- ریفلاکس معده
- هیپوگلایسمی (کاهش موقت قند خون)
- تهوع و استفراغ طولانی
- انسداد دستگاه گوارشی (به علت ورود روده به سوراخهای لاپاراسکوپی)
- سوءتغذیه (خصوصاً در سال اول پس از عمل)
مزایای جراحی باز اسلیو معده چیست؟
شاید برای شما این سؤال پیش آمده باشد که با توجه به عوارض ذکر شده چرا افراد به این روش روی میآورند؟ این روش دارای مزایایی است که هر فرد مبتلا به چاقی مفرط را ترغیب به انجام آن میکند. در ادامه شما را با چند مورد از این دلائل آشنا خواهیم کرد:
- میزان مرگ و میر پایین (کمتر از 01/0 درصد)
- کاهش اندازه معده و احساس سیری زودرس
- کاهش چشمگیر وزن
- کوتاه بودن مدت زمان عمل جراحی
- عوارض کمتر نسبت به سایر روشهای جراحی
- نتیجه دائمی و طولانیمدت
- هزینه کمتر نسبت به سایر روشهای جراحی
- بهبود سطح سلامتی
- درمان بیماریهای ناشی از چاقی (فشارخون، دیابت، بیماریهای قلبی و عروقی)
- افزایش اعتماد به نفس
پس از عمل جراحی اسلیو معده چقدر کاهش وزن خواهید داشت؟
کاهش وزن پس از اسلیو معده به صورت تدریجی و طی حدود یک سال صورت میگیرد. به طور کلی بیماران بین 50 تا 70 درصد کاهش وزن را تجربه خواهند کرد. البته مشاهده شده که برخی از افراد تا 80 درصد یا بیشتر نیز کاهش وزن داشتهاند. میتوان روند تدریجی زیر را برای کاهش وزن تجربه کرد:
- کاهش حدود 8 کیلوگرم در ماه اول
- کاهش حدود 7 کیلوگرم در ماه دوم
- کاهش حدود 5 کیلوگرم در ماه سوم
- کاهش حدود 4 کیلوگرم در ماه چهارم
- کاهش حدود 3 کیلوگرم در ماه پنجم
- کاهش حدود 2 کیلوگرم در ماه ششم
- کاهش 50 تا 70 درصد از کل اضافه وزن در سال اول
- کاهش 80 و حتی 90 درصد از کل اضافه وزن در سال دوم
نتیجهگیری
اگر نمیتوانید با ورزش مداوم یا رژیمهای سخت غذایی وزن خود را کاهش دهید پیشنهاد ما به شما جراحی اسلیو معده است. این عمل یک روش با ریسک پایین و نتیجه دائمی است. در این روش بخش بزرگی از معده برداشته میشود در نتیجه فرد زودتر احساس سیری کرده و همچنین تغییراتی در ترشح هورمونهای گوارشی رخ میدهد که باعث کاهش اشتهای فرد میشود. روند کاهش وزن به صورت تدریجی اما بدون بازگشت است. عوارض کوتاهمدت و بلندمدت آن بسیار کمتر از سایر روشهای جراحی است. همینطور در هزینه و زمان صرفهجویی میشود.
بسیاری از هنرمندان و افراد مشهور که به بیماری چاقی مفرط مبتلا بودند با این عمل به وزن دلخواه و مطلوب خود رسیدهاند. شما هم برای کاهش وزن و درمان بیماریهای ناشی از چاقی میتوانید این عمل جراحی را توسط دکتر آرمان عصاره انجام داده و از نتایج آن لذت ببرید. از اینکه تا انتها همراه ما بودید سپاسگزاریم و برای شما سلامتی روزافزون را آرزو میکنیم.